Kokulu Taş Nasıl Yapılır?

Kokulu Taş Nasıl Yapılır?
0 Yorum
Nasıl yapılır? 

   Kokulu taşınızı yapmaya başlamadan önce tüm malzemelerinizi hazırlayın. Yapım aşamasına geçtikten sonra eksik malzemeler size zaman kaybından ziyade kalite kaybı olarak dönebilir. Kullanacağınız kalıplar haricinde başka kalıplar da yanınızda bulunsun. Böylelikle kalan fazla malzemeyi bu kalıplara dökerek değerlendirebilme şansı yakalarsınız. Ya da kullanacağınızdan fazla kokulu taş tozu bulundurun ki eğer su fazla gelirse malzemeyi artırmak mümkün olsun.


   Uyarı: Karıştırma kabınızda kalan fazla malzemeyi lavaboya ya da klozete dökmemeli, bir poşet içerisine dökerek çöpe atmalısınız. Aksi halde giderde donarak taş haline gelebilecek bu malzeme, tıkanıklıklara yol açabilir.


   Uyarılarımızı yaptığımıza göre anlatmaya başlayalım!

Kullanacağınız toz miktarı genellikle göz kararı belirlenir. Kalıbınızın ebatına ve yapacağınız tasarıma göre yeteri kadar tozu karıştırma kapınıza alın. Çoğunlukla yarı yarıya bir oran tercih edilir. Yani 2 kaşık toz kullanacaksanız 1 kaşık su ilave edilir. Siz de kendi kalıbınıza uygun olarak su ve tozu karıştırma kabınıza alın. Bunların ölçülerini bir yerlere not etmeyi unutmayın.
Ardından tozunuz beyaz ise dilediğiniz renkte boya damlatın. Bazı tozlar kendiliğinden renkli olduğu için buna gerek duyulmaz. Renk yoğunluğuna göre 3-4 damla koyduğunuz boyayı artırabilirsiniz.
Ardından kokulu taşımızı kokusu ile buluşturmaya geldi. 100 gramlık bir toz için genellikle 4 damla yeterli gelir ancak bu kısım da tamamen sizin zevkinize göre değişebilir.


   Tüm bu malzemeleri döktükten sonra güzel karıştırın. Karıştırma işini mikserle kek çırpar gibi yapmayın. Yavaş yavaş yapın ki kabarcıklar çıkmasın. Tüm malzeme homojen hale gelene kadar karıştırma işlemine devam edin.
Bu karıştırma işlemi gereğinden fazla uzarsa taş katılaşmaya başlayacaktır. Bu sebeple tek sefer çok fazla malzeme ile işlem yapmamanızı tavsiye ederiz. Karıştırmayı bitirdikten sonra hazırlamış olduğunuz karışımı kalıplarınıza dikkatlice dökün. Ardından kabı hafifçe sallayarak varsa hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın. Eğer buket yapacaksanız ya da çubuk ile bir yere saplayacaksanız tam da bu aşamada çubuğu kalıbınızın içerisine daldırın. Birkaç dakika sabit tutarak dik bir şekilde donmasına yardımcı olun.


   Genellikle 15 dakika içerisinde kalıp içerisindeki taşlar donacaktır. Ancak kalıp içerisinde bulunan alçının fazlalığına ve kalıbın detaylarının inceliğine göre bu süre değişebilir. Taşınız tam olarak donduktan sonra çok dikkatli bir şekilde kalıbın içerisinden çıkarın. Bu noktada fazla hassas davranın ki detaylar kırılmasın, emeğiniz boşa gitmesin. Çeşitli mumluk, isimlik ve çerçeveleri anlattığımız şekilde yapabilirsiniz. Temel olarak yaptığımız tek şey bütün malzemeleri kalıplara dökerek donunca çıkarmak. Ardından bu taşları benzersiz tasarımlara çevirmek sizin hayal günücünüze kalmış.


Birbirinden güzel kokulu taş modellerimizi görmek için tıklayınız.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Whatsapp İletişim Hattı